martes, 17 de junio de 2014

LES RELACIONS ENTRE ELS ALUMNES


El grup classe es caracteritza perquè tots els seus membres es coneixen uns els altres. A la classe ens podem trobar en diferents situacions a les que  com a mestres hem de donar una resposta.  Una de les situacions  més conflictiva es l’anomenat Bullying.
Què és el Bullying?

El Bullying (o assetjament escolar) és un terme anglés que s’utilitza per denominar la intimidació entre iguals, es tracta de la violència  (mental o física) guiada per un individu o per un grup dirigida contra un altre individu que té lloc en l’àmbit escolar. L’assetjament escolar pot ser  de tipus físic, psicològic (amb l’objectiu de minar l’autoestima de la vícitma a través d’insults, malnoms etc) i social (l’acció d’aïllar la víctima respecte del grup).
Les conseqüències de l’assetjament escolar són: fracàs escolar, fòbia a l’escola, descens de l’autoestima, etc. 
Davant l’assetjament escolar, hem de ser capaços de detectar-lo, tot i que això resulta difícil ja que les accions d’assetjament escolar mai tenen lloc en presència del mestre/a, valorar els alumnes afectats i actuar sent cautelós en l’aplicació de les mesures per no empitjorar la situació.  No és recomanable tractar públicament a l’aula la situació d’assetjament sinó més aviat s’han de fer reunions individuals entre les parts implicades.

REFLEXIÓ: Nosaltres com a futurs mestres hem de prendrens seriosament l’assetjament escolar, comptant amb la col·laboració dels pares dels alumnes implicats. També cal tenir present que amb les noves tecnologies i les xarxes socials l’assetjament no s’acaba al finalitzar l’horari escolar sinó que continua a casa és el que s’anomena “cyberbullying”, ja que tots els alumnes d’una aula estan connectats a través de diferents mitjans de comunicació (whatsapp, twitter, facebook, etc).
A continuació penjo un vídeo que és un curtmetratge ganador d'un premi que tracta precisament del "bullying":



No hay comentarios:

Publicar un comentario